dijous, 22 de gener del 2009

7. El Taj Mahal (Índia).


El Taj Mahal (La paraula "Taj" prové del persa, llenguatge de la cort mogol, i significa "Corona", mentre que "Mahal" és una variant curta de Mumtaz Mahal, el nom formal en la cort d'Arjumand Banu Begum, el significat de la qual és "Primera dama del palau". Taj Mahal, llavors, refereix a "la corona de Mahal", l'estimada esposa de Sha Jahan) és un gran mausoleu ubicat a la ciutat d'Agra a l'Índia, a la vora del riu Yamuna, construït per l'emperador mongol Shahjahan en honor a la seua difunta esposa, l'emperadriu Arjumand Banu Begum, més coneguda com Mumtaz Mahal (l'escollida del palau), la qual va morir en donar a llum el seu 14è fill.

El Taj Mahal és considerat el més bell exemple d'arquitectura mogola, que sol combinar elements d'estil islàmics, perses, indis i turcs. Se n'ha destacat especialment el caràcter romàntic de l'edifici.

  • Va ser construït entre el 1631 i el 1654, i s'estima que es van necessitar uns 20.000 homes per construir-lo. Tot i que el mausoleu cobert per la cúpula de marbre blanc és la part més coneguda, de fet el Taj Mahal és un conjunt d'edificis integrats.

Té una altura aproximada de 60 metres, i la cúpula principal amida 20 metres de diàmetre i 25 d'altura.

El disseny general s'inspira en una sèrie d'edificis timurins i mongols, entre els quals es troben el Gur-i Amir (tomba de Tamerlà), la tomba de Itmad-Ud-Daulah i la Jama Masjid, a Delhi.

Al 1983, el Taj Mahal va ser triat per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat, i actualment és una important destinació turística.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada