dijous, 22 de gener del 2009

5. El Chichén Itzá (Mèxic).


El Chichén Itzá és una zona arqueològica de Mèxic a l'estat de Yucatán, entre les ciutats de Valladolid i Mérida. Una de les ciutats més importants de la civilització maia, Chichén Itzá és molt visitada.

Chichén Itzá deu el seu nom a aquests dipòsits d'aigües subterrànies: en maia chi significa «boca» i chen «pou». Itzà (Itza) és el nom del poble que va fundar la ciutat entre els anys 435 i 455 i que l'abandonà un segle més tard per raons encara desconegudes. A partir del segle X, Chichén Itzá va esdevenir el centre religiós de les civilitzacions maia i tolteca i probablement era un lloc d'iniciació per als sacerdots que des d'allà eren enviats a la resta de la península de Yucatán. L'elit governant de Chichén Itzá era formada per guerrers, sacerdots i comerciants.
Els monumentals edificis de la Gran Esplanada de Chichén Itzá estan presidits per la Piràmide de Kukulkan, també anomenada el Castillo, un dels edificis més alts i notables de l'arquitectura maia. És una piràmide de quatre costats que culmina en un temple rectangular. S'assenta sobre una plataforma rectangular de 55,5 metres d'amplada i té una altura de 24 metres. Cada costat de la piràmide té una gran escalinata que porta al temple superior.

Ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en el 1988.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada